Wednesday, 26 September 2012

JENIS - JENIS TUMBUHAN @ POKOK HIASAN
                                             \  

1) POKOK BUNGA RAYA.
NAMA SAINTIFIK: Hibiscus rosasinensis
Pokok bunga raya atau nama saintifiknya Hibiscus rosasinensis tumbuh subur di Malaysia dan sering dijadikan hiasan lama kerana warnanya yang menarik dan sangat mudah dijaga. Ia juga adalah melambangkan negara Malaysia dan bunga ini adalah bunga rasmi negara kita. Kebiasaannya ditanam di atas tanah, ia mampu membesar sehingga 5 ke 6 meter tinggi.
 2) ROS JEPUN.
NAMA SAINTIFIK: Portulaca Grandiflora.
Merupakan tanaman jenis menjalar dan amat mudah dibiakkan melalui keratan dan biji benih benih. Biji benihnya kecil seperti biji benih sawi. Pokok ini memang sesuai ditanam di kawasan yang menerima cahaya matahari penuh. Bunganya biasanya mekar atau berkembang pada waktu pagi dan kuncup di sebelah petang. Terdapat pelbagai varieti warna bunga yang terdiri dari merah, putih, kuning, unggu, merah jambu, dan jingga. Dari segi khasiat perubatan, daunnya dipercayai boleh digunakan bagi merawat luka ringan iaitu dengan menampal daun yang dilumatkan pada bahagian yang luka. Jika ada menanam tanaman ini di rumah, boleh kongsikannya di sini.
3) POKOK JEJARUM.
NAMA SAINTIFIK: Ixora Javanica.
Tingginya ini sehingga tiga meter. Batangnya berwarna perang dan liat, dan daunnya berbentuk bujur. Saiz daun untuk Ixora jawa adalah lebih besar, iaitu 12 - 20 sentimeter panjang, dan 4 - 6 sentimeter lebar. Bunga pokok ini adalah besar dan berjambak-jambak di hujung dahan. Warna bunga untuk kedua-dua spesies termasuk merah,  jingga,  kuning, dan merah jambu. Ahli-ahli tumbuhan Ixora lebih suka tanah berasid dan merupakan pilihan sesuai untuk bonsai.Bunga ixora yang berwarna merah biasanya digunakan dalam upacara sembahyang agama Hindu dan dalam membuat ubat-ubatan masyarakat orang India.4) POKOK LANGSUYAR.
NAMA SAINTIFIK: Asplenium nidus.
Pokok ini mempunyai batang pokok yang pendek dan bersisik. Digelarkan rizom, batang pokok ini mempunyai satu silara daun pada bahagian atasnya. Di bawah rizom itu terdapat serumpun akar dengan banyak akar rambut untukmengumpul kelembapan daripada hujan atau 
udara yang lembap.Daun atau pelepah pokok ini adalah panjang sehingga 150 sentimeter atau lebih. Pada permukaan bawah daun terdapat alur-alur halus yang bercabang seperti jejari dan yang kelihatan seolah-olah vena. Alur-alur ini mengandungi spora yang kelihatan seolah-olah habuk perang.Bahagian atas silar pokok ini mengandungi satu lekukan di pusatnya untuk menangkap daun-daun yang luruh dari pokok-pokok yang lebih tinggi. Semasa daun ini semakin reput, bahan-bahan mati ini bersama-sama dengan akar-akar pokok ini, bertindak sebagai span untuk menyerap dan menyimpan air, khususnya selepas hujan lebat.

5) POKOK BUNGA KERTAS.
NAMA SAINTIFIK: Bougainvillea Spp.
Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia, iaitu B. glabra, B. spectabilis, dan B. Mrs. Butt.
Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama, mudah dijaga, serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokok bonsai renek.6) POKOK PUDING.
NAMA SAINTIFIK: Coieum Variegatum.
Pokok puding dikatakan berasal dari Malaysia dan Kepulauan Pasifik. Pokok ini sesuai dijadikan sebagai pokok hiasan dengan menanamnya di dalam pasu, atau sebagai pokok pagar. Sifat fizikal pokok ini iaklah berdaun berwarna-warni, berbelang atau berbintik dan memiliki bentuk berputar, berjurai serta berdaun genting.
Pembiakan pokok ini selalunya dilakukan dengan keratan akar atau secara tut.  Bagi mendapatkan pokok puding yang menarik dan sihat, ia perlulah dibaja dari masa kesemasa.  

1 comment:

  1. cikgu sepatutnya langsuir cikgu bukan langsuyar

    ReplyDelete